Zastava Republike Hrvatske

Zastava Republike Hrvatske

srijeda, 12. ožujka 2014.

Dolazak Hrvata

PETERO BRAĆE


Hrvatska povijest počinje doseljenjem petero braće ,te dviju sestara. Njihova imena su: KLUKAS, LOBELOS, KOSCENES, MUHLO i brat po kojem su Hrvati dobili ime HORBATOS, te dvije sestre TUGA i BUGA. Hrvatska povijest počinje puno prije nego što su se Hrvati spominjali. Naselili su Panoniju i Dalmaciju. Naišli su na Avare. O nastanku Hrvata ima mnogo teorija. Ovo je samo jedna od mnogobrojnih. Hrvate su dijelili na CRNE i BIJELE Hrvate. Hrvati su se doselili iz južne Poljske i Češke. Bijeli Hrvati bili su istočno-slavensko pleme, preci ukrajinske nacije.


KNEŽEVI

KNEŽEVI

Prvi knez Hrvata bio je knez Trpimir. Vladao je od 845.-864.godine. Knez Trpimir osnovao je dinastiju Trpimirović. Trpimir 825.godine poklanja splitskom nadbiskupu posjede u blizini Splita. Uspješno ratovao protiv Bizanta i Bugara. Bili su tu još mnogi vladari ,a ovo su samo neki: Vojnomir(701.-810.) , Ljudevit Posavski(810.-823.)Bio je nećak kneza Borne, Zdeslav(864.) ,sin Trpimira. 
Natpis kneza Trpimira


Ljudevit Posavski

Krstionica kneza Višeslava
Ljudevit Posavski

KRALJEVI

KRALJEVI




Prvi hrvatski kralj kojeg je proglasio učenik je Tomislav, ali nema zapisa. Vladao je od 925.-928.Pobijedio je Mađare, ujedinio sve zemlje u jednu državu. Još neki kraljevi su: Trpimir II.,Krešimir, Stjepan Držislav-prvi okrunjeni Hrvatski kralj…Zvonimir, Petar Krešimir IV. i Petar Svačić. Kralja Zvonimira kraljem je proglasio Papin poslanik i predao mu je oznake kraljevske vlasti: krunu, žezlo, mač i zastavu.


                                               Bašćanska ploča je oltarna pregrada koju je  kralj Zvonimir darovao samostanu Sv. Lucije u Baškoj na Krku.



kralj Zvonimir
smrt Petra Svačića

                                                                                                                           

HRVATSKA KULTURA

HRVATSKA KULTURA


Hrvatska kultura je raznolika. Hrvatske crkve bile su raznih oblika i veličina. Tlocrti crkava bili su u obliku križa i pravokutnika. Bili su građene od kamena. Neke kamene crkve koje postoje i dan danas su: crkva Sv. Donata u Zadru, Sv. Križa u Ninu i Sv. Spasa na izvoru Cetine. Crkveni namještaji su : oltari,  oltarne pregrade i ciboniji. Crkveni ukrasi bili su geometrijski ili biljni pleter. Klešu se latinskim natpisom (imena hrvatskih vladara: Trpimir, Branimir, Stjepan Držislav…). Pokojnici su se pokapali s oružjem, nakitom i predmetima svakodnevne uporabe. Ljudski oblik pojavljuje se tek u 11. stoljeću. Pisale su se knjige koje se nazivaju crkvene knjige. Pojavljuju se i tri pisma: latinica, ćirilica i glagoljica




Crkva Sv. Donata najvredniji je spomenik grada Zadra. Visina joj je 27 metra, a širina je 22 metra. Sagradio ju je sv. Donat po kojemu je crkva dobila ime. Izvorno je posvećena Svetom Trojstvu, a imenom Sv. Donat počela se  nazivati od 15.St.

KUGA-1348. Godina

KUGA-1348. Godina  

Kuga se prvo pojavila u talijanskom gradu GENOVI. Zatim je došla u Europu i umrla je trećina zapadnih Europljana, najviše stanovnici gradova. POSLJEDICE kuge su: progoni Židova i vještica, zaustavljen je razvoj gradova. U Hrvatskoj su stradali dalmatinski gradovi.
Doktori su u srednjem vijeku nosili maske u obliku kljuna ptice koji je bio napunjen biljem, kako bi «pročistili»zrak iz kojeg su mislili da kuga potječe.
UZROCI KUGE: Štakori, miševi, vjeverice i perzijski psi….Kuga se je širila ugrizom ovih gore navedenih životinja

TURCI – 15. i 16. stoljeće

TURCI – 15. i 16. stoljeće

Karta Osmanskog Carstva
U 15. i 16. stoljeću Hrvatska je imala težak položaj. Bili su zauzeti Mlečanima, a zatim su nas napali Turci. Bosnu su već zauzeli pa su Hrvati znali da su oni idući na koje će Turci napasti. U 15. stoljeću Turci su zauzeli područje oko Save. SULEJMAN II. VELIČANSTVENI bio je najmoćniji turski sultan. Za njegove vlasti Turska je vladala čitavom Azijom, Afrikom, te dijelom Europe. Najvažnija prepreka nad turskim bila je tvrđava kraj Save. To je bila ugarska tvrđava Beograd. Sulejmanu je ta prepreka omogućila da osvoji Podunavlje. Sulejman je uspio preći Dunav i Dravu te se je sukobio s dinastijom JAGELOVIĆA. Turci su pobijedili, zauzeli čitavu Ugarsku i Hrvatsku. Zaustavili su se tek pred Čazmom i Ivanić-Gradom. Stanovnici toga podrjučja počeli su bježati, no potražili su spas i s uspjehom ga i našli. Hrvati su zajedno s Ugarima spas našli u HABSBURGOVCIMA. Tada je nastala Habsburška monarhija.      
Turska vojska

Sulejman II. Veličanstveni

HASBURŠKA MONARHIJA –18.St.

HASBURŠKA MONARHIJA –18.St.

Hrvati su u 18. stoljeću bili pod vlašću Habsburgovaca, Istra i velik dio Dalmacije bio je u vlasti Mlečana. Slobodni gradovi u Hrvatskoj su pusti i prazni, nisu razvijeni. U Hrvatskoj se je stanje popravilo te 1745.godine kada je kraljica Marija Terezija obnovila županije. Oslobođenje od Turaka, Hrvatsku je potaknula da obnove nacionalnu svijest. Većina Hrvata bila je nepismena.
Marija Terezija



Marija Terezija imala je sedmero djece


Država Slovenaca, Hrvata i Srba

Država Slovenaca, Hrvata i Srba

Država Slovenaca, Hrvata i Srba proglašena je 29.10.1918.godine. U toj državi živjeli su južnoslavenski narodi. Predsjednici Države Hrvata, Srba i Slovenaca su bili: Ante Pavelić, Anton Korošec i Svetozar Pribićević.




Zastava Slovenaca,Hrvata i Srba


 Svetozar Pribićević                                            Ante Pavelić                                      Anton Korošec



Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija

Socijalistička Federativna Republika

Jugoslavija

Drugu Jugoslaviju činile su: Slovenija, Hrvatska, Bosna, Srbija, Crna-Gora, Kosovo, Makedonija. Nastala je 1943.godina ,a trajala je do 1991.godine. Drugu Jugoslaviju vodio je Josip Broz Tito. Josip Broz Tito vladao je od 1939.godine do 1980.godine. Skraćenica za Drugu Jugoslaviju je SFRJ. Josip Broz Tito rodio se je 7.5.1892.godine u KUMROVCU, a umro je 4.5.1980.godine u Ljubljani.
Zastava Jugoslavije

Josip Broz Tito

DOMOVINSKI RAT

DOMOVINSKI   RAT

Hrvatska je počela osamostaljenje svoje države 1991.godine. Vukovar je u DOMOVINSKOM RATU najviše stradao. Bio je u totalnom kolapsu. Vodotoranj je još i danas uspomena na DOMOVINSKI RAT. Stradali su tu još i Knin, Pakrac, Lipik i još mnogo gradova….. Srbija je preuzela veći dio Hrvatske no onda su GENERALI i njihova vojska  izveli akciju OLUJA ili BLJESAK. Hrvatska se je oslobodila okupatora i postala samostalna država REPUBLIKA HRVATSKA.


                            Mladen Markač i Ante Gotovina

REPUBLIKA HRVATSKA


                                  REPUBLIKA HRVATSKA



Godine 2009. Hrvatska je ušla u NATO. Predsjednik Franjo Tuđman umro je 10.prosinca 1999.godine. Nakon predsjednika Tuđmana na vlast je došao Stjepan Mesić.  Republika Hrvatska se je 21.veljače 2003.godine kandidirala za Europsku Uniju. 
Nakon dva mandata Stjepana Mesića na vlast predsjednika 2010.godine došao je Ivo Josipović. Nakon nekoliko mandata HDZ-a na vlast stranka došla je stranka SDP. Sjedište Hrvatske vlade je u Zagrebu na Markovom trgu. 


Sjedište Hrvatske vlade


Zastava Republike Hrvatske


Franjo Tuđman                                               Stjepan Mesić                                       Ivo Josipović